• reuma revalidatiecentrum rotterdam

    “Christa verwacht veel van het nieuwe MedBIS, omdat verzekeraars in de toekomst waarschijnlijk precies willen weten welke kosten aan welke patiënt toegeschreven kunnen worden.”

Als bij het Centrum voor Reuma en Revalidatie in Rotterdam incontinentiematerialen in huis worden gehaald, blijft er na de verbruiksperiode vaak een restant over. Dat hoef je voortaan niet meer als onvermijdelijk te accepteren. Met een nieuwe module in MedBIS kun je vraag en aanbod nauwkeuriger op elkaar afstemmen.


Het is niet eens zo moeilijk om je voor te stellen wat de winst is. Nu worden bij deze zorginstelling de producten wekelijks door verzorgenden op afdelingsniveau besteld, in ontvangst genomen, uitgepakt, opgedeeld en verspreid onder de bewoners. Maar stel dat je precies per bewoner kunt aangeven wat hij nodig heeft en dat dit pakket ook netjes gestickerd op naam wordt afgeleverd, dan is er in het traject tussen zender en ontvanger minder kans op fouten, lees inefficiëntie.

Minder logistiek werk

Dat is exact wat de MedBIS-module ‘Bestellen op bewonersniveau’ doet. Mediq Medeco breidt haar dienstverlening uit tot aan de kamerdeur van de bewoners. “Dat neemt het centraal magazijn en de zorgprofessionals ook veel logistiek werk uit handen, waardoor je meer tijd krijgt voor de zorgverlening”, aldus Christa Rijsdijk, opleidingsadviseur bij het Centrum voor Reuma en Revalidatie.

Christa heeft op verzoek van Mediq Medeco meegedacht over deze verrijking van MedBIS. Zij verwacht er veel van, ook omdat het een voorschot neemt op een - nabije - toekomst, waarbij zorgverzekeraars omwille van de kostenbeheersing precies willen weten welke kosten aan welke patiënt toegeschreven kunnen worden. “Die informatie kan uit de cliëntkaarten in MedBIS gehaald worden. Daarop staat een compleet verbruiksoverzicht van de absorberende incontinentiematerialen.”

Niet meer heen en weer lopen 
De nieuwe module is vooralsnog alleen te gebruiken bij absorberende incontinentiematerialen, maar het is de bedoeling dat hij ook geschikt gemaakt wordt voor wond- en stomazorg. “Zo is goed te monitoren welke specialistische materialen er door welke bewoner gebruikt zijn.”

Tot het zo ver is put Christa al veel genoegen uit een ander nieuw facet van MedBIS. Ook de catalogusfunctie in het bestelsysteem is gebruiksvriendelijker gemaakt. “Het is makkelijker om materialen die je niet zo vaak gebruikt te vinden. Hoef ik niet meer zo vaak met Mediq Medeco te bellen.”

Inleven

Administratie wordt een steeds groter onderdeel van de zorg. Een extra, vaak onwelkome belasting voor de zorgverlener. Zij willen bezig zijn met mensen, met zorgen. Dat is hun vak.

Oplossen

In MedBIS is een module ontwikkeld die de administratie bij het bestellen grotendeels voor zijn rekening neemt. Met onder meer een automatisch besteladvies denkt het programma voor de zorgverlener.

Doen

Voortaan kost bestellen minder tijd. Daarnaast gaat het zorgniveau omhoog, doordat de bestelling nog meer op maat wordt samengesteld en voor elke situatie het juiste hulpmiddel beschikbaar is.