
Dat is exact wat de MedBIS-module ‘Bestellen op bewonersniveau’ doet. Mediq Medeco breidt haar dienstverlening uit tot aan de kamerdeur van de bewoners. “Dat neemt het centraal magazijn en de zorgprofessionals ook veel logistiek werk uit handen, waardoor je meer tijd krijgt voor de zorgverlening”, aldus Christa Rijsdijk, opleidingsadviseur bij het Centrum voor Reuma en Revalidatie.
Christa heeft op verzoek van Mediq Medeco meegedacht over deze verrijking van MedBIS. Zij verwacht er veel van, ook omdat het een voorschot neemt op een - nabije - toekomst, waarbij zorgverzekeraars omwille van de kostenbeheersing precies willen weten welke kosten aan welke patiënt toegeschreven kunnen worden. “Die informatie kan uit de cliëntkaarten in MedBIS gehaald worden. Daarop staat een compleet verbruiksoverzicht van de absorberende incontinentiematerialen.”
Niet meer heen en weer lopen
De nieuwe module is vooralsnog alleen te gebruiken bij absorberende incontinentiematerialen, maar het is de bedoeling dat hij ook geschikt gemaakt wordt voor wond- en stomazorg. “Zo is goed te monitoren welke specialistische materialen er door welke bewoner gebruikt zijn.”
Tot het zo ver is put Christa al veel genoegen uit een ander nieuw facet van MedBIS. Ook de catalogusfunctie in het bestelsysteem is gebruiksvriendelijker gemaakt. “Het is makkelijker om materialen die je niet zo vaak gebruikt te vinden. Hoef ik niet meer zo vaak met Mediq Medeco te bellen.”
Administratie wordt een steeds groter onderdeel van de zorg. Een extra, vaak onwelkome belasting voor de zorgverlener. Zij willen bezig zijn met mensen, met zorgen. Dat is hun vak.
In MedBIS is een module ontwikkeld die de administratie bij het bestellen grotendeels voor zijn rekening neemt. Met onder meer een automatisch besteladvies denkt het programma voor de zorgverlener.
Voortaan kost bestellen minder tijd. Daarnaast gaat het zorgniveau omhoog, doordat de bestelling nog meer op maat wordt samengesteld en voor elke situatie het juiste hulpmiddel beschikbaar is.